Automaty vendingowe w firmie mogą zaoferować wiele korzyści – dają całodobowy dostęp do napojów, przekąsek i dań, a także nie wymagają obsługi przez sprzedawcę. Gdzie najlepiej ustawić taki automat sprzedażowy w firmie? Doradzamy!
W jakich miejscach sprawdzi się automat vendingowy?
Coraz więcej firm decyduje się na stosowanie automatów vendingowych do sprzedaży różnego rodzaju produktów spożywczych i napojów. Są one często wybierane do biur, firm produkcyjnych, sprzedażowych, magazynów, centrów logistycznych, obiektów medycznych, rozrywkowych, konferencyjnych czy sportowych, hoteli i innych obiektów noclegowych.
Automaty te mogą być wykorzystane do sprzedaży kawy, herbaty, czekolady, zimnych napojów, słodkich i słonych przekąsek, takich jak paluszki, chipsy, batoniki czy ciastka, świeżych kanapek czy nawet dań obiadowych, takich jak pierogi, zupy lub sałatki.
Gdzie umieścić automat vendingowy w firmie? Poniżej znajdziesz rekomendowane miejsca, w których można ustawić automat sprzedażowy:
Hol główny
Pierwszym miejscem, w którym można ustawić automat vendingowy w firmie, jest hol główny, czyli miejsce, do którego dostęp mają wszyscy pracownicy firmy, a także inne osoby, na przykład jej klienci.
W holu głównym można ustawić każdy automat, zarówno ten z napojami, jak i z przekąskami i daniami. Przestrzeń ta w wielu firmach jest dostępna od ich otwarcia do zamknięcia, a niekiedy nawet 24 godziny na dobę, co powoduje, że produkty są na wyciągnięcie ręki.
Korytarze
W większych obiektach dobrym rozwiązaniem może być również umieszczenie automatów vendingowych na korytarzach. Dzięki temu pracownicy oraz inne osoby mają łatwy dostęp do posiłków i napojów na każdej kondygnacji.
Recepcja
Automat sprzedażowy również bardzo dobrze sprawdzi się przy recepcji w firmie, na przykład w obiektach noclegowych, sportowych, medycznych czy w biurach. Recepcja, która znajduje się przy wejściu do firmy, daje łatwy dostęp do maszyny wszystkim zainteresowanym.
Kuchnia
Kolejnym miejscem, w którym można ustawić automat, jest firmowa kuchnia, do której dostęp mają pracownicy.
W kuchni znakomicie sprawdzą się automaty vendingowe z kanapkami i daniami obiadowymi, na przykład z sałatkami, pierogami, zupami, daniami fit. Pracownicy mogą potem od razu podgrzać je w mikrofalówce i zjeść ciepły obiad.
Kantyna
Nawet jeśli w firmie znajduje się kantyna wydająca posiłki, warto pomyśleć o wykorzystaniu w niej automatu vendingowego oferującego różne dania. Dzięki temu pracownicy mają dostęp do posiłków nawet wtedy, gdy kantyna już nie działa albo w menu nie ma dań, które przypadły im do gustu.
Strefa relaksu
Automat vendingowy bardzo dobrze sprawdzi się również w miejscu takim jak strefa relasku, w którym pracownicy mogą wypoczywać i przekąsić coś w przerwie w pracy. Dzięki temu, że automat jest pod ręką, można łatwo i szybko zakupić w nim napoje, smakołyki i dania, by doładować swoje wewnętrzne akumulatory.
Ustawienie automatu vendingowego – o czym trzeba pamiętać?
Wybranie odpowiedniego miejsca do ustawienia automatu sprzedażowego oznacza nie tylko uwzględnienie jego optymalnej lokalizacji pod kątem użytkowników, ale również kwestii technicznych.
Należy także pamiętać o tym, że automat powinien znajdować się w czystym i ciepłym miejscu oraz mieć dostęp do gniazdka elektrycznego, który pozwoli na jego zasilanie.